Lomo al trapo – Koe in een doek

De Zuid-Amerikaanse keuken kent vele invloeden uit Portugal en Spanje, maar ook de Indianen, Inca’s en de Afrikaanse invloeden heersen in de keuken.

De Zuid-Amerikaanse keuken staat bekend om zijn stukken vlees en stevige steaks. Landen waar de runderen nog vrij rondlopen in kudde’s over de zogenaamde Pampa’s en gehoed worden door de Gaucho’s, zijn bij uitstek ook de landen waar grote barbecuefeesten plaats vinden.

Één van de mooiste gerechten om klaar te maken (en indruk te maken op je gasten) is de Lomo Al Trapo; Koe in een doek.

  1. Stook de barbecue naar +/- 200 graden.
  2. Drenk de katoenen doek in rode wijn en leg deze op platte ondergrond. (let op: je gebruikt rode wijn, dus leg dit niet op een werkblad dat vocht opneemt, zoals hout)
  3. Ontvlies de ossenhaas.
  4. Verspreid het zout over de doek. Tip: gebruik voldoende zout, deze vormt de korst om de ossenhaas te beschermen.
  5. Leg de helft van de kruiden en knoflook op het zout en leg de ossenhaas vervolgens op de kruiden.
  6. De andere helft van de kruiden en de knoflook leg je op de ossenhaas.
  7. Rol de doek nu op. Zorg ervoor dat de ossenhaas helemaal bedekt is met het zout. Knoop de doek goed dicht met het slagerstouw.
  8. Haal de grill van de barbecue en leg de rol rechtstreeks op de kolen. Na een kleine 10 minuten draai je de rol om, om aan de andere kant te garen. Als de kern een temperatuur heeft van 48 graden haal je hem van de barbecue af.
  9. Laat de rol nog een even kort rusten en snij / knip vervolgens de doek kapot en verwijder het zout en de kruiden van de ossenhaas. Snij de ossenhaas en dien deze op.

Smakelijk eten!

Ingrediënten

Ossenhaas
Grof zeezout +/- 1 kilo
Knoflook
Tijm
Rozemarijn
Rode wijn
Een 100% katoenen doek (die kapot mag)
Slagerstouw