Hasselback aardappelen op de barbecue

Eigenlijk wel een must als begeleiding van een goed stuk vlees.

In 1940 bedacht door een Scandinavische chef-kok, tegenwoordig een heerlijk bijgerecht om klaar te maken op de barbecue; De Hasselback aardappel, een mooie variant op de gepofte aardappel. Voor de Hasselback gebruiken we vastkokend aardappelen die op hoge temperatuur worden klaargemaakt op de barbecue (indirect). Omdat er vaak al wat anders op de barbecue ligt (we gaan toch niet alleen aardappelen eten ;-) waarbij de temperatuur lager moet worden gehouden, kan het best een goede 1 ½ uur duren voordat de Hasselback aardappelen gaar zijn. Hou hier dus rekening mee.

Cheat trick: “pof” de aardappelen een paar minuten in de magnetron voordat je ze prepareert. Scheelt aardig wat barbecue tijd!

  1. Snij de aardappelen in de breedte in zodat je een soort “waaier” krijgt. Let op dat je ze niet helemaal doorsnijd, maar ongeveer 1 cm ruimte laat. Tip: snij de aardappel tussen twee houten soeplepels in zodat je niet per ongeluk te diep snijd.
  2. Hak de knoflook fijn en meng deze met de spekreepjes.
  3. Giet een beetje olijfolie over de spekjes met knoflook, roer door en vul de waaiers met de spek en knoflook mix.
  4. Leg de aardappelen op de barbecue (indirect).
  5. Smeer de aardappelen in met de kruidenboter en herhaal dit meerdere keren gedurende het proces.
  6. Als de binnenkant zacht is, en de buitenkant knapperig zijn de aardappelen klaar.
  7. Strooi de geraspte kaas 5 minuten voordat je ze van de barbecue afhaalt over de aardappelen.

Ready! Eet smakelijk!

Ingrediënten

Één aardappel p.p. (vastkokend)
(Kruiden)boter
Knoflook
Spek reepjes
Geraspte Kaas
Olijfolie
Peper en zout