Gerookte zalm

Tijdens een masterclass van Jeroen Aarsen van buitenkokendoejezo.nl hebben we zalm gerookt. Ontzettend lekker, daarom willen we dit recept natuurlijk met je delen.

Ontdoe de zalm van de huid en van de graten (indien nodig) en spoel hem af met koud water. Dep de zalm vervolgens droog met wat keukenpapier. Leg de zalm in een schone droge schaal en schenk de rum erover. Laat de rum ongeveer 15 minuten in de zalm trekken. Haal de zalm vervolgens uit de rum en dep hem weer droog.

Meng de bruine suiker met het zeezout en verdeel deze over de bovenkant van zalm zodat je een mooie korst krijgt. Zet de zalm terug in de koelkast. Na een uur heeft het mengsel voldoende kunnen intrekken en kun je de zalm er weer uit halen.

Ondertussen maak je de smoker gereed zodat de briketten mooi gloeien. Haal de zalm uit de koelkast en spoel deze goed schoon zodat alle resten van het mengsel weg zijn en dep droog.

Leg de zalm op het rooster en plaats het rooster bovenin de smoker. Strooi het geweekte hout over de gloeiende kolen en rook de zalm in ca. 20 min gaar.

NOOT: ALs je niet beschikt over een smoker, kun je dit gerecht natuurlijk ook op een normale (Weber) houtskool barbecue klaarmaken. Gebruik in dat geval iets minder houtskool zodat de temperatuur niet te hoog wordt en leg de houtskool aan één kant van de barbecue.

TIP: gebruik een aluminium bakje met gaatjes aan de onderkant om de zalm makkelijker te verplaatsen op barbecue (indien nodig).

De zalm is heerlijk op een bedje van rucola met een beetje dillemayonaise.

Smakelijk!

Ingrediënten

1 zalmfilet/zijde ca. 1kg
250 ml bruine rum
175 gram bruine suiker
-80 gram grof zeezout
1 ½ eetlepel zwarte peper
Rookhout