Gepekelde kalkoen op de barbecue

Gepekelde kalkoen is een heel lekker recept om met de feestdagen te maken. Natuurlijk het lekkerste om op de barbecue te bereiden.

  1. Doe het hete water in een plastic emmer of grote pan waar de kalkoen in zijn geheel in past.
  2. Voeg het zout toe en roer dit door tot het is opgelost.
  3. Voeg hierna de schenkstroop toe en roer ook deze door tot het is opgelost
  4. Voeg daarna de overige specerijen toe en laat het geheel rustig afkoelen. Dit zorgt ervoor dat de specerijen goed in de pekel trekken.
  5. Voeg de 4 liter koud water toe.
  6. Laat de kalkoen in zijn geheel in de pekel zakken. Sluit de emmer of dek deze af en zet deze een nachtje in de koelkast.
  7. Haal de kalkoen uit de pekel en dep deze aan de binnen- en buitenkant goed droog.
  8. Mop de kalkoen in met gesmolten boter en plaats deze vervolgens (in een ovenschaal) op een barbecue van 180°C (indirecte wijze)
  9. Mop de kalkoen ieder uur met gesmolten boter. De kalkoen is klaar als hij een kerntemperatuur van 80°C heeft.


TIPS:

Gebruik rookhout, dit is een echte smaakmaker.

Plaats een bakje met water, bier of rode wijn in het midden van de bbq (je proeft het verschil).

Mochten de poten of vleugels te bruin worden, doe er losjes aluminiumfolie overheen.

Ingrediënten

Kalkoen (ongeveer 3 tot 4 kg)
De pekel
Gesmolten boter

INGREDIENTEN VOOR DE PEKEL:

1.5 kop zout
1 liter heet water
1/2 citroen in schijfjes
1 kop schenkstroop
1 middelgrote ui in plakjes gesneden
4 teentjes knoflook in dunne plakjes gesneden
1 eetlepels zwarte peperkorrels
5 blaadjes laurier
4 kruidnagels
4 liter koud water