Gegrilde ananas in rumboter

Ananas overgoten met rumboter…. Absoluut niet ‘Sonja-proof’ maar zó ontzettend lekker.

Dit recept vergt wat voorbereiding, maar is wel een perfecte afsluiter van je bbq-avond. Doe er lekker een bolletje vanille-ijs bij en smullen maar. Het fijne aan dit recept is dat je de rumboter al een dag van te voren kunt maken, dit geeft je ook de rust om de rest van je barbecue op en top voor te bereiden.

  1. Het beste kun je de boter au bain-marie smelten. Au bain-marie houdt in dat je een kom (geen plastic, maar gewoon RVS) boven een pan heet water houdt, zodat de boter mooi smelt.
  2. Doe hier de suiker en het limoensap bij en roer het goed door.
  3. Voeg nu de slagroom toe en blijf goed roeren. Doe het wel met beleid, het is zonde als er iets van deze boter verloren gaat. Je kunt nu ook de rum toevoegen. Na een minuut even proeven of je er genoeg rum in hebt gedaan. Zo niet, even wat erbij doen.
  4. Zet het vuur uit en laat de boter staan als je hem daarna gaat gebruiken, anders even afdekken en in de koeling zetten tot gebruik.
  5. Pak de ananas en snijd de boven- en onderkant eraf. Verwijder de schil. Maak mooie schuine inkepingen om de pitjes te verwijderen. Doordat je van deze gootjes maakt, zal de rumboter straks ook mooi hier doorheen lopen en nog beter in de ananas trekken. Daarnaast: het oog wil ook wat!
  6. Bewaar de geschilde ananas in huishoudfolie tot gebruik.
  7. Verwarm de BBQ tot 200 – 220 graden.
  8. Neem een aluminium bakje en plaats daar de ananas rechtop in. Zet hem op de barbecue en besprenkel met de rumboter. Doe dit gedurende 20-25 minuten en dan is de ananas gaar. Gebruik niet alle rumboter, zodat je ook nog wat over hebt voor de garnering.
  9. Haal de ananas van de barbecue en snijd de ananas in plakken of blokjes (het hart van de ananas niet gebruiken, deze is niet te eten). Bolletje ijs, wat ananas, beetje extra rumboter…. Klaar. Genieten maar!

Smakelijk eten!

Bron & inspiratie: http://www.buitenkokendoejezo.nl/ananas-rumboter.html

Ingrediënten

1 ananas
200 gram roomboter (ongezouten)
200 gram bruine suiker
125 ml slagroom
sap van 1 limoen
flinke scheut bruine rum